از آنجایی که سالمندان بیش از هر نوع گروه سنی، در معرض ابتلا به بیماریهای مزمن و سکته مغزی قرار دارند، بنابراین لازم است که اعضای خانواده و پرستار سالمند با علائم سکته مغزی در سالمندان آشنا باشند، سکته مغزی همانند حمله قلبی بسیار جدی و خطرناک است، رسیدگی فوری به بیمار میتواند درمان و کاهش عوارض بعد از سکته را در فرد تضمین کند.
سکته مغزی چهارمین علت مرگ و میر در ایالات متحده است و بیش از هر بیماری دیگری موجب ناتوانی جسمی طولانی مدت در فرد مبتلا میشود، در ادامه همراه ما باشید تا با علائم و نحوه تشخیص سکته مغزی در سالمندان و درمان آن آشنا شوید.
فهرست مطالب:
سکته مغزی در سالمندان زمانی اتفاق میافتد که مانعی مسیر جریان خون در مغز را تغییر دهد، خون اکسیژن و مواد مغذی را به سلولهای مغزی میرساند، اگر چیزی مانع جریان خون در بخشی از مغز شود و سلولها نتوانند به مقدار کافی اکسیژن دریافت کنند، دچار مشکل شده و در نهایت میمیرند.
البته گاهی اوقات اگر سلولهای مغزی برای مدت کوتاهی بدون اکسیژن بمانند، بهتر میشوند، اما سلولهای مغزی مرده را نمیتوان دوباره زنده کرد، بنابراین سالمندی که سکته مغزی را تجربه کرده باشد، ممکن است که در صحبت کردن، فکر کردن و راه رفتن دچار مشکل شود.
دو نوع سکته مغزی وجود دارد که در ادامه مروری بر آنها خواهیم داشت.
سکته ایسکمیک، شایعترین نوع سکته مغزی است که ناشی از لخته شدن خون یا تنگ شدن رگ خونی در مغز میباشدريال در این نوع سکته چیزی مانع رسیدن جریان خون به سایر قسمتهای مغز میشود و در نتیجه اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز به سلولهای مغزی نمیرسد، سه حالت انسداد در مغز رخ میدهد که موجب سکته مغزی از نوع ایسکمیک میگردد.
نوع دوم سکته مغزی در سالمندان هموراژیک یا خونریزی دهنده است، در این نوع از سکته مغزی، شکستگی در رگ خونی موجب خونریزی در مغز میشود و این شکستگی در رگ مانع رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به سلولهای مغزی میباشد.
توجه!
گاهی اوقات علائم سکته پس از چند دقیقه از بین میروند، این میتواند حمله ایسکمیک گذرا (TIA) یا سکته کوچک باشد، البته لازم به ذکر است اگر سکته TIA به سرعت درمان نشود، ممکن است در عرض چند ساعت یا چند روز یک سکته مغزی بزرگ و ناتوان کننده را برای فرد به دنبال داشته باشد.
سکته مغزی میتواند باعث سرگیجههای ناگهانی شود و به دلیل آسیبی که به مغز وارد شده است، ضعف و ناهماهنگی عضلانی را برای فرد سالمند به وجود بیاورد، اگر سالمند عزیز شما در هنگام راه رفتن زمین میخورد یا اینکه در انجام فعالیتهای بدنی روزمره مشکل دارد، ممکن است دچار سکته مغزی شده باشد.
بهبود و درمان سکته مغزی یک فرایند طولانی و چالش برانگیز برای عزیزان سالمند شما میباشد، اگر یکی از عزیزان سالمند شما دچار سکته مغزی شده است و برای انجام کارهای روزانه مانند درست کردن غذا، حمل و نقل، امور شخصی مانند حمام کردن و سرویس بهداشتی به کمک نیاز دارد، میتوانید از پرستار سالمند در منزل کمک بگیرید.
سکته مغزی در سالمندان میتواند منجر به اختلال در صحبت کردن و درک عبارات در ایشان شود، به گونهای که فرد سالخورده با الگوهای گفتاری نامنظمی صحبت میکند، چنین سردرگمیهایی میتواند باعث از دست دادن ناگهانی حافظه در فرد شود.
سالمندی که دچار سکته مغزی شده است میتواند بی حسی در بازوها، پاها، صورت یا ترکیبی از هر سه را در یک طرف بدن خود تجربه کند، این ضعف میتواند به صورت خفیف یا از دست دادن کامل احساس در فرد ظاهر شود.
سکته مغزی در سالمندان جریان اکسیژن به مغز را مسدود میکند، همین امر بر عصب بینایی و فیبرهای بینایی تاثیر میگذارد و در نتیجه اختلال در بینایی فرد ایجاد میشود.
سردردهای شدید و بدون علت یکی از نشانههای سکته مغزی در سالمندان است، ممکن است عزیز سالمند شما با شروع سردردهای شدید دچار حالت تهوع و استفراغ شود.
بیشتر بخوانید:
تعرفه و هزینه نگهداری از سالمند 1401 | قیمت پرستار سالمند در منزل
برخی از عوامل موثر در وقوع سکته مغزی مانند سن، نژاد و سابقهی خانوادگی قابل کنترل نیستند، اما با رعایت نکات لازم میتوانید خطر وقوع سکته مغزی در عزیزان مسن خود را کاهش دهید، موارد زیر توصیههای لازم جهت پیشگیری از سکته مغزی در سالمندان میباشند.
چک کردن مرتب میزان فشار خون و درمان فشار خون بالا، خطر سکته مغزی و ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
استعمال سیگار و دخانیات خطر سکته مغزی را افزایش میدهند.
کلسترول نوعی چربی در خون است که در دیوارههای رگها رسوب میکند و در اثر گذر زمان این امر میتواند جریان خون را مسدود کند، سپس منجر به وقوع سکته مغزی در فرد شود، اگر فرد سالمند کلسترول بالایی دارد، برای کاهش کلسترول بدن ایشان حتما با پزشک معالج مشورت کنید.
دیابت کنترل نشده میتواند به رگهای خونی آسیب وارد کند و باعث تنگ شدن شریانها شود، این امر یکی از عوامل موثر در وقوع سکته مغزی میباشد.
استفاده از غذاهای کم چرب، سبزیجات و انواع میوهها توصیه میشود.
سعی کنید انجام حرکات ورزشی و فعالیتهای بدنی را وارد زندگی روزمرهی عزیز سالمند خود کنید، او را برای انجام کارهایی که دوست دارد تشویق کنید، برای مثال: دوچرخه سواری، پیاده روی و …
سکته مغزی مشکلات و چالشهای مختلفی را میتواند برای فرد ایجاد کند، عوارض سکته مغزی به این بستگی دارد که کدام بخش از مغز فرد در اثر سکته آسیب دیده است.
فردی که دچار سکته مغزی شده، ممکن است در یک طرف از بدن خود فلجی یا ضعف را احساس کند، یا اینکه در هنگام صحبت کردن و بیان کلمات مشکل پیدا کند، همچنین ممکن است در بلع نیز دچار چالشهایی شود.
سکته مغزی در سالمندان میتواند منجر به مشکلاتی در تفکر، آگاهی، توجه، یادگیری، قضاوت یا حافظه شود، فردی که دچار سکته مغزی شده، ممکن است احساس افسردگی را تجربه کند و یا اینکه کنترل احساسات برای او سخت شود.
روشهای مختلفی برای درمان و بهبود افراد پس از وقوع سکته مغزی وجود دارد، بسیاری از روشهای درمانی از بیمارستان شروع میشوند و در خانه ادامه مییابند، استفادهی منظم از داروها و فیزیوتراپی میتوانند به بهبود تعادل در فرد، هماهنگی عضلانی، رفع یا بهبود مشکلاتی در صحبت کردن و درک کلمات کمک شایانی کنند.
برخی افراد پس از سکته مغزی، بهبودی کامل پیدا میکنند، اما برخی ممکن است پس از گذشت ماهها یا حتی سالها بهبود یابند، البته گاهی اوقات آسیب به مغز آنقدر جدی است که درمان نمیتواند به بهبود فرد کمک کند، اگر عزیز سالمند شما دچار سکته مغزی شده است و برای ادامه درمان جهت بهبود روند زندگی به یک مراقب مجرب و متخصص احتیاج دارد، میتوانید از خدمات پرستاری در منزل رایا مهر استفاده کنید.
2 Comments
دیابت هم میتونه علت سکته باشه، مادربزرگم فشارخون و کلسترول نداشتن ولی دیابت داشتن و سکته کردن
سلام و عرض ادب و احترام بله دیابت میتواند از دلایل بروز به سکته مغزی عنوان شود