بیماری سرخک یک بیماری ویروسی است که اغلب در دوران کودکی ابتلا به این بیماری وجود دارد اما ممکن است بزرگسالان نیز به این بیماری مبتلا شوند، افرادی که واکسینه نشده اند در معرض ابتلا به سرخک بیشتر هستند عوارض این بیماری نه تنها در کودکان بلکه در بزرگسالان بالای 20 سال شایع تر هست و این عوارض همچون ذاتالریه، آنسفالیت و نابینایی ظاهر می شود، بهتر است در سنین کودکی واکسیناسیون انجام شود اما در صورتی که بزرگسالان نیز واکسن سرخک را تزریق نکرده اند می توانند یک دوز را طبق تجویز پزشک دریافت نمایند در این مقاله از رایا مهر در مورد علائم سرخک در کودکان و بزرگسالان و راه های درمان آن صحبت خواهیم کرد.
فهرست مطالب:
سرخک یک بیماری ویروسی و عفونی است و درگذشته بیشتر رایج بود و علت این امر عدم واکسینه شدن افراد بوده است اما امروزه با واکسینه شدن از این بیماری پیشگیری می شود، این بیماری برای کودکان می تواند خطرناک و کشنده باشد، اما با وجود واکسینه شدن در سراسر جهان این بیماری آمار مرگ و میر کمی را به خود اختصاص داده است، با این حال طبق آمار به دست آمده 10 هزار نفر از افراد زیر 5 سال بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند.
علائم سرخک در کودکان و بزرگسالان تقریباً کی می باشد و بعد از 10 تا 12 روز بعد از ابتلا به ویروس ظاهر می شود، در ادامه علائم سرخک را ذکر می کنیم:
ضایعات پوستی تا 7 روز بعد از ابتلا نمایان نمی شوند و بعد از گذشتن 14 روز کم کم خود را نشان می دهند و این بثورات ابتدا در سر ایجاد می شود و بعد از آن به سایر قسمت های بدن سرایت می کند، سرخک و آبله میمون شباهت زیادی به هم دارند اما آبله در هوا منتقل نمی شود.
سرخک یک بیماری مسری است و به شدت از فرد به فرد منتقل می شود و این ویروس سرایت پیدا می کند، فرد مستعد به بیماری 90 درصد احتمال ابتلا به این بیماری را دارد، فرد آلوده به این ویروس می تواند بین 9 تا 18 نفر این بیماری را گسترش دهد فرد مبتلا به این ویروس حتی قبل از اطلاع خود به این بیماری ناقل انتقال ویروس است، یک فرد ناقل تا 40 روز قبل از پیدایش بثورات پوستی سرایت می کند.
افرادی که واکسینه نشده اند و یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند، کودکان، و زنان باردار در معرض خطر ابتلا بیشتری هستند.
سرخک یک بیماری به شدت مسری است و در صورتی که فرد آلوده سرفه یا عطسه کند از طریق هوا و قطرات تنفسی منتقل می شود، این قطرت تنفسی می توانند روی اشیا و سطح بمانند و اگر فردی با این اشیا آلوده تماس داشته باشد به سرخک مبتلا می شود، ویروس سرخک می تواند تا دو ساعت خارج از بدن موجود زنده زندگی کند و رو سطوح بماند و باعث انتقال به فرد دیگری شود.
اگر مشکوک به بیماری سرخک هستید و یا با فردی ناقل در ارتباط بوده اید بهتر است با پزشک تماس بگیرید و علائم و شرایط را به پزشک توضیح دهید و یا در صورت نیاز بعد از مشاوره تلفنی می توانید برای تشخیص بهتر به پزشک مراجعه کنید تا بررسی های لازم انجام شود و در صورت معاینه توسط پزشک اقدامات لازم مانند آزمایش خون و.. انجام گیرد.
بسیاری از افراد این بیماری را با بیماری آبله مرغان و زونا اشتباه می گیرند و باید بدانید که این بیماری با خارش همراه نیست و فقط بثورات پوستی را ب همراه خواهد داشت و علائمی که پیشتر به آن ها اشاره کردیم.
درمان خاص و قطعی برای ویروس سرخک وجود ندارد بر خلاف بیماری های عفونی و باکتریایی آنتی بیوتیک ها در بیماری ویروسی اثر بخشی ندارند، ویروس ها دوره درمان دارند و بعد از گذشت 2 تا 3 هفته از بین می روند. پزشک معالج ممکن است موارد زیر برای بهبود روند درمان تجویز کند:
برای بهبود در روند درمان بیماری سرخک بهتر است از غذا های مفید مصرف کنید تا سیستم ایمنی مقاومت در برابر بیماری ویروسی از خود نشان دهد.
در این مقاله علائم سرخک در کودکان و بزرگسالان و راه های درمان آن را بیان کردیم، اما بهترین راه همان گونه که ضرب المثل معروف می گوید پیشگیری بهتر از درمان است باید واکسیناسیون را انجام دهید تا دچار این ویروس نشوید.